Aantal vergunningen in de nieuwbouw bereikt dieptepunt

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen heeft het laagste punt van de afgelopen drie jaar bereikt, meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers over de bouw.


Voor de bouw van ruim 12,5 duizend woningen werd in het eerste kwartaal van 2019 een vergunning afgegeven, wat ruim een kwart minder is dan in het eerste kwartaal van 2018. Niet alleen het aantal vergunde woningen was lager, maar ook de vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouw van woningen was aanzienlijk lager. In het eerste kwartaal van 2017 werden nog 16,8 duizend vergunningen afgegeven, en in het eerste kwartaal van 2018 waren dit er 17 duizend.


Bouwkosten

De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen daalde in het eerste kwartaal van 2019 met 8 procent, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de bouwkosten voor de bouw en verbouw van woningen. Deze daalden met bijna 17%. De vergunde bouwkosten voor de bedrijfssector stegen daarentegen met ruim 10%.


Bron: CBS

Stijging in omzet

De omzet van de bouw is in het eerste kwartaal van 2019 met 11,4% gestegen, vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit is opmerkelijk: zo'n forse stijging in het eerste kwartaal zagen we meer dan 10 jaar geleden namelijk voor het laatst. In alle branches steeg de omzet met meer dan 10%. 


Bij grote bouwbedrijven van meer dan 100 werkzame personen deed zich de hoogste omzetstijging voor. Voor het eerst sinds 2008 slaagden grote bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw erin om het omzetniveau van vóór de crisis te bereiken.


Meer faillissementen

Het afgelopen kwartaal werden er 114 faillissementen uitgesproken in de bouw (exclusief projectontwikkeling). Dit was 16% meer dan een jaar eerder. Het aantal faillissementen in de bouw stijgt sinds juni 2018 elke maand. Een kwart van de bouwers geeft aan dat een tekort aan personeel hun activiteiten verhindert.


Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!


    


​24 mei, 2019