Bart Luiken doet relevante praktijkervaring op naast zijn Hbo-opleiding

Van huis uit werd Bart (26) altijd gestimuleerd om naast school te gaan werken en zijn eigen geld te verdienen. Hier is Bart dan ook niet vies van: “Ik heb eigenlijk altijd gewerkt naast school, ja. Ik ben een aanpakker, ik hou niet van stilzitten. Toen ik via Nivel de kans kreeg om écht relevante praktijkervaring op te doen naast mijn studie, kon ik die kans niet laten liggen.” 


Praktijkervaring

Bart zit nu in het laatste leerjaar van zijn Hbo-opleiding Civiele Techniek, maar is sinds mei 2018 al werkzaam bij M.J. Oomen. “Ik ben eigenlijk Projectmedewerker, maar ik neem ook wat taken op me in de werkvoorbereiding. Daar komen een hoop verschillende dingen bij kijken, zoals planningen opstellen, bewonersbrieven schrijven en revisies en contracten bijhouden. Momenteel ben ik bezig met het opstellen van een werkplan voor een project en ik verzorg daarvoor alle bijbehorende documenten", aldus Bart.


"Je leert het beste door het zelf te doen"


Bart is een groot voorstander van relevante praktijkervaring opdoen naast je studie. Hij raadt medestudenten aan om dit ook te doen: “Ik zou die kans gewoon pakken. Veel studenten laten zich toch tegenhouden op de één of andere manier, maar als ik naar mezelf kijk zie ik hoeveel meerwaarde het heeft. Dat je op deze manier aan je persoonlijke ontwikkeling kunt werken én goed geld kunt verdienen is gewoon ideaal. Op school leer je natuurlijk een hoop, maar ik ben van mening dat je het beste leert door het zelf te doen. Door je kennis in praktijk te brengen blijft alles wat je op school geleerd hebt je ook een stuk beter bij. Daarnaast biedt het natuurlijk een kans om je netwerk uit te breiden en je echt te oriënteren op de arbeidsmarkt.” 


Bart merkt ook dat hij binnen M.J. Oomen stappen gemaakt heeft: “Toen ik hier net aan de slag was, had ik natuurlijk nog geen uitgebreide verantwoordelijkheden. Een bewonersbrief opstellen of een planning maken deed ik toen bijvoorbeeld wel, maar nu mag ik ook echt zelf werkplannen schrijven. Het geeft wel voldoening dat mijn naam nu ook gewoon op die documenten staat."

Nadat Bart zijn havodiploma haalde, is hij eerst een Mbo-opleiding tot Middenkaderfunctionaris Infra gaan volgen. Bart zegt erg veel profijt te hebben gehad van deze keuze: “In mijn Mbo-tijd heb ik onder andere het vakjargon geleerd en erg veel praktijkervaring opgedaan. Dat heb ik bij mijn Hbo-opleiding en hier bij M.J. Oomen altijd toe kunnen passen, dus ik ben wel blij dat ik die stap gemaakt heb.” Bart is ook actief bij het studentenpanel van Avans Hogescholen, een medezeggenschapsraad waarin studenten hun meningen over het onderwijs kunnen delen: “Bij het studentenpanel praat ik mee over de toekomst van het onderwijs. Ik ben op mijn werk bijvoorbeeld wel eens tegen dingen aangelopen waarvan ik zou willen dat ik er op school meer over geleerd had. Door bij het studentenpanel mijn mening te delen over dat soort dingen, hoop ik mijn steentje bij te dragen aan het verbeteren van het onderwijs."


Aangename sfeer

Naast dat Bart merkt veel te hebben aan de praktijkervaring die hij opdoet, heeft hij het ook erg naar zijn zin bij M.J. Oomen. “De sfeer is hier altijd goed. Ik heb leuke collega’s en er hangt hier gewoon een aangename sfeer. De lijntjes zijn ook heel kort en dat werkt allemaal erg fijn”, vertelt Bart. Naast het werk doen Bart en zijn collega’s samen ook aan verschillende activiteiten: “Het weer wordt nu wat beter, dus in de komende maanden staan bijvoorbeeld weer BBQ’s gepland, ja. Dat vind ik altijd erg leuk.”


Vlotte samenwerking

Bart's contactpersoon bij Nivel is onze consultant Pieter: “Toen ik door Pieter gebeld werd dacht ik: ‘niet geschoten is altijd mis’. Hij nodigde me uit om eens langs te komen op de vestiging in Breda om samen een kop koffie te drinken. Dit gesprek was vooral een kennismaking, maar het verliep allemaal heel aangenaam. Pieter is een hele vlotte persoon waar makkelijk mee te praten valt. We hebben toen afgesproken dat ik parttime beschikbaar zou zijn, maar wel met de voorwaarde dat school altijd voorrang zou krijgen. Vanuit daar zijn we gaan kijken naar de opties en toen kwamen we dus bij M.J. Oomen uit. De communicatie verloopt nog altijd soepel, Pieter komt hier ook wel eens langs om poolshoogte te nemen en om te kijken hoe het gaat. Dat is wel fijn.”


Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!


     


6 mei, 2019