Een dag als Consultant

Als ik rond half negen op kantoor kom, pak ik een kop koffie en praat ik bij met wat collega's. Daarna begin ik gelijk met bellen naar opdrachtgevers en potentiële opdrachtgevers. Er is op kantoor de regel dat er voor tien uur, tien opdrachtgevers gesproken moeten zijn. Dit wordt de tien voor tien genoemd. Ik vraag opdrachtgevers  wat er speelt binnen het bedrijf, of er grote projecten op de planning staan en of er een drukke periode voor de deur staat. Daarnaast breng ik Nivel onder de aandacht bij potentiële opdrachtgevers. Ik leg uit wat Nivel doet en hoe we te werk gaan. Ik vraag ook of er momenteel vacatures open staan en bespreek wat het juiste profiel voor de vacature is. Een van de opdrachtgevers geeft aan op zoek te zijn naar een Starter Calculator, een vacature die ik in kan vullen. Ik spreek met de opdrachtgever af dat ik volgende week langs kom om mezelf voor te stellen en nader kennis te maken. 

Om tien uur heb ik een persoonlijk kennismakingsgesprek met een kandidaat. Ik bekijk het CV nogmaals en bepaal welke openstaande vacatures geschikt voor hem zijn. Binnen een uur probeer ik de kandidaat zo goed mogelijk te leren kennen.  Ik bespreek de zeven bedrijven die tijdens het gesprek in mij zijn opgekomen waar ik zijn profiel graag onder de aandacht breng. Een aantal andere collega’s komen binnen om zichzelf voor te stellen en de kandidaat ook te leren kennen. Zij hebben ook nog een aantal bedrijven waar ze de kandidaat graag voorstellen. 

Na het persoonlijk kennismakingsgesprek bel ik gelijk naar de opdrachtgevers om de kandidaat kort te introduceren. Voor vijf opdrachtgevers heeft de kandidaat een interessant profiel. Voor deze opdrachtgevers maak ik vanmiddag een korte samenvatting van het CV en persoonlijkheidsprofiel van de kandidaat en dit stuur ik zo snel mogelijk op. Om twaalf uur is het tijd voor de lunch. Een collega heeft vandaag lunch gehaald bij de supermarkt, dus ik kan meteen aanschuiven. Gezamenlijk eten we gezellig wat. 

Na de lunch mag een kandidaat op tweede gesprek bij een opdrachtgever. Omdat we het belangrijk vinden om betrokken te zijn, ga ik hier mee naar toe. Het gesprek verloopt goed en de opdrachtgevers zijn enthousiast. Als ik na het gesprek alleen met de opdrachtgever spreek, vertelt hij me dat de kandidaat mag beginnen. In de auto bel ik de kandidaat om hem te feliciteren met zijn nieuwe baan. Voordat ik naar kantoor ga, ga ik nog even langs bij een andere opdrachtgever die toevallig in de buurt zit. Ik drink hier een kop koffie en hebben we het over de markt en projecten die dit jaar van start gaan. In de auto word ik gebeld door een opdrachtgever die de kandidaat van vanochtend graag wil ontmoeten. Op kantoor  ga ik aan de slag om  het contract voor de nieuwe medewerker in orde te maken. Ik verzamel de benodigde gegevens en neem contact op met onze backoffice. Daarnaast bel ik de andere kandidaat om een gesprek met hem in te plannen met de opdrachtgever.

Voor de aanvraag van Starter Calculator ga ik op zoek naar de juiste kandidaat. Ik vraag na of een van mijn collega’s nog een geschikte kandidaat weet. Daarnaast zoek ik in onze database en op LinkedIn naar mensen met een passend profiel. In ons netwerk vind ik vier geschikte kandidaten die we recent hebben gesproken. Ik bel deze kandidaten met de vraag of ik ze voor mag stellen aan de opdrachtgever. De vier kandidaten uit ons eigen netwerk gaan hiermee akkoord. Ik leg hun profiel neer bij de opdrachtgever. Op LinkedIn vind ik ook verschillende geschikte kandidaten. Deze benader ik met de vraag of ze nog op zoek zijn naar (ander) werk. Als ze nog een baan hebben, vraag ik ook of ze hier nog op hun plek zitten. Het resultaat: één persoonlijk kennismakingsgesprek. Er belt een kandidaat voor een vacature die op de site staat. Ik vraag wat de kandidaat in het verleden heeft gedaan en waarom hij denkt dat hij geschikt is voor de functie. Ik vraag hem om zijn CV te sturen en ik plan een persoonlijk kennismakingsgesprek in. De dag is snel voorbij gegaan, het is al weer zes uur: tijd om naar huis te gaan.

Heb je nog vragen over de dag van een Consultant? Of ben je na het lezen van deze blog zo enthousiast geworden dat je ook Consultant wil worden? Kijk bij onze interne vacatures en volg Nivel op Facebook en LinkedIn voor meer informatie over Nivel!