Generieke Poortinstructie voortaan verplicht op de bouwplaats

Vanaf 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht voor toegang op alle grotere bouwplaatsen en onderhoudscontracten in Nederland. De GPI vervangt alle algemene veiligheidsinstructies die nu overal apart worden gegeven. Om toegang te krijgen tot de bouwplaatsen moeten werknemers de nieuwe GPI-cursus volgen en de toets hebben behaald.

Wat houdt het in?

De GPI moet ervoor zorgen dat er één uniforme poortinstructie gehanteerd wordt voor alle bouwplaatsen. Met een geldig GPI-certificaat kan je dus terecht op alle bouwplaatsen die bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw horen, zonder dat je overal opnieuw een veiligheidsinstructie hoeft te volgen. Het kan wel zo zijn dat bouwplaatsen zelf nog aanvullende informatie geven. “Eenduidigheid draagt bij aan effectiever veiligheidsbeleid, het vergroot de herkenbaarheid en versterkt de veiligheidscultuur”, aldus de Governance Code Veiligheid in de Bouw, die het initiatief eind 2017 in gang zette. 

Wat verandert er?

Vanaf 1 april 2019 moeten álle medewerkers die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats kunnen aantonen dat ze de GPI-toets hebben behaald. Anders krijgen ze geen toegang tot de bouwplaats. Ook als je al in het bezit bent van een (VOL-)VCA of DVP moet je de GPI behalen. 


Hoe behaal je de GPI?

De GPI kent drie verschillende modules: 'Infra', 'Bouw & Utiliteit' en 'Installatie'. Afhankelijk van je werkzaamheden en het soort bouwplaats waarop je werkt, kies je één van deze modules om de GPI in te behalen. Vervolgens moet je een cursus volgen en de toets maken, die te vinden is op www.gpi.nu. Als je de toets behaald hebt, ben je in het bezit van een GPI-certificaat dat één jaar geldig is.

Vond je dit artikel interessant? Deel het op social media!


    


​1 april, 2019